12 trucuri de Skimmer Copywriting sau cum ții cu Ochii pe Text un Utilizator de Smartphone
Știi cine sunt skimmerii? Oamenii care stau cu nasul în telefon, adică, noi toți :) Ai observat, probabil, că textul arată într-un fel când îl citești din computer și în alt fel - când îl citești din telefon. Skimmerii sunt oameni cu mofturi. Dacă nu le place ce ai scris și cum ai structurat informația - fac scroll, dau skip sau close. Discuția cu ei e scurtă, dură și nemiloasă. Ai la dispoziție doar 5 secunde să le atragi atenția.
De ce e important să-ți adaptezi website-ul și conținutul pentru citirea din smartphone
Tu cât stai pe Internet din smartphone și cât de pe desktop? :) Ca să nu te obosești să calculezi timpul, îți spunem noi că, mai mult ca sigur, utilizezi mai mult smartphone-ul.
Conform statisticilor WizCase.com din iunie 2020, utilizarea Internetului de pe dispozitivele mobile crește pe zi ce trece. Tendința a pornit din 2018 și, de atunci, graficele de utilizare o tot iau în sus ca nebunele. Explicație: smartphone-urile sunt dotate cu caracteristici tot mai performante.
Conform datelor recente, 63% din utilizatorii de Internet au navigat din telefon în 2019, pe când doar 37% - din computer. În același timp, 51,2% dintre oameni își petrec timpul mai degrabă pe dispozitive mobile decât pe desktop (44,66%).
Iar acest lucru ne dă de înțeles clar 2 lucruri:
- În 2020 site-ul responsive este un must have. Rușinică celor care încă nu s-au adaptat.
- Trebuie să structurezi textul și conținutul astfel încât să arate bine, în primul rând, din telefon.
Ce trebuie să iei în calcul atunci când scrii un text pentru skimmeri:
- Utilizatorii de smartphone nu au răbdare. Dacă nu le-ai atras atenția în primele 5 secunde, i-ai pierdut pe veci. Fii relevant și prezintă informații de valoare. Structurează corect informația și ai grijă la aranjarea vizuală a acesteia.
- Oamenii nu mai citesc așa cum citeau înainte. Se spune că pe Internet nu citim de la stânga la dreapta, cum citim de obicei un text tipărit. Pe online, ochiul nostru „se comportă” total diferit. Conform Golden Triangle Theory, ochii noștri scanează informația pe online sub forma unui triunghi. Conform altor păreri, traiectoria privirii noastre pe ecranul telefonului se schimbă în momentul în care vedem imagini, iar privirea noastră scanează informația sub forma literei F.
- Skimmerii sunt foarte ușor de sustras. Suntem pe Internet, ai uitat? E suficient să ne plictisească prima frază și am dat scroll sau au părăsit website-ul. E simplu și se face în 2 timpi și 3 mișcări. Surse de informare sunt o mie și o sută - nu e mare efort să găsești o sursă de informații mai captivantă. Așa că fii atent la ce informație prezinți și cum o prezinți.
Există 2 dimensiuni în funcție de care să adaptezi textul pentru citirea din smartphone: conținut și formă
Content is King, așa că începem cu el. Ce scriem ca să menținem atenția? Bineînțeles că relevanța, eficiența și creativitatea sunt importante în orice text. Dar de ce ar trebui să acordăm o importanță deosebită acestor 3 caracteristici anume atunci când scriem pentru cei care preferă cititul din smartphone?
Pentru că omul poate fi oriunde cu telefonul în mână, ții minte, da? În stație, în tramvai, în metrou, la ore, în pauză, oriunde. De aceea, e deosebit de important să fim cât mai relevanți cu putință.
6 recomandări de copywriting pentru a scrie un text captivant pentru utilizatorii de smartphone:
- Nu bate apa în piuă. Adică, nu vorbi mult și inutil. Scrie clar și la subiect. După ce redactezi textul, recitește-l și șterge cuvintele de prisos, repetițiile, fragmentele care repetă aceeași idee.
- Scrie așa cum vorbești. Evită cuvintele sofisticate, neologismele. Adaptează textul publicului-țintă. Cine sunt acești oameni? Cum vorbesc ei de obicei? Vor înțelege toate metaforele tale? Vor râde la glumele pe care le faci?
- Nu vorbi despre produs, ci prezintă-i caracteristicile și beneficiile. Ce poate face acest produs pentru potențialul cumpărător. Cu ce e mai bun ca un alt produs din aceeași nișă? De ce ar trebui să-l cumpere anume pe el?
- Nu uita cui te adresezi și ce vinzi. Cine sunt oamenii care vor cumpăra? Sunt proactivi sau reactivi? Se decid pe loc sau au nevoie de timp ca să se hotărască? Vinzi un tirbușon sau o mașină de zeci de mii de euro? Este evident că aceste două mesaje necesită un approach diferit.
- Mizează pe storytelling. Scrie o poveste frumoasă în jurul brandului. Fă-l pe cititor să trăiască ceea ce-i povestești. Asta nu înseamnă însă că trebuie să te lungești la 7 pagini. Scriem la subiect, da? (A se vedea primul punct).
- Nu uita de logica textului. Aici îți vine în ajutor formula AIDA (Attention, Interest, Desire, Action). Atragi atenția cititorului la început, apoi îi stârnești interesul, îi spui despre câteva beneficii, suficient încât să-i trezești dorința de cumpărare și, la final, adaugi un CTA clar (să cumpere, să se înregistreze, să se aboneze etc). E adevărat că în cazul textelor foarte scurte nu poți aplica formula AIDA în forma clasică, dar cel puțin, atragi atenția sau stârnești interesul pentru a redirecționa cititorul către o pagină de cumpărare, de exemplu.
Scrierea textului e doar jumătate de muncă. Textul mai trebuie să și arate bine când este citit din smartphone.
6 sfaturi privind forma sau aranjarea vizuală a conținutului
- Ai grijă cum e aranjat textul în pagină. Să fie ușor de citit, cu propoziții scurte, alineate, bullet points. Nu uita că un text de lungime medie pe varianta desktop va arăta mai lung pe responsive. De aceea, atenție la lungimea alineatelor. Preferabil ca acestea să nu depășească 4 rânduri. Fii deosebit de atent la lungimea textelor în blocuri. Enumerările, de exemplu, trebuie să aibă aceeași lungime, ca să nu arate bizar din smartphone.
- Adaugă subtitluri. Adaugă subtitluri pentru a „dizolva” blocurile mai lungi de text. Evidențiază titlurile și subtitlurile cu Bold. Atunci când informația e sistematizată, e mai ușor să găsești ceea ce te interesează. Orice cititor preferă un conținut interesant și bine structurat, care se citește fără prea multe eforturi.
- Evidențiază frazele și cuvintele-cheie. Și aici îți vine în ajutor Bold. E demonstrat că Italicul nu se recepționează vizual la fel de simplu pe online, precum în textele tipărite, de aceea, oferă prioritate Boldului. Sau, cel puțin, utilizează un singur stil de evidențiere: fie Italic, fie Bold, nu toate odată, deoarece asta obosește ochiul, la fel ca și abundența de emoji.
- Nu uita de regula First Screen. Cele mai importante idei merg primele, astfel încât să se încadreze în primul screen înainte ca cititorul să gliseze. Structurarea textului depinde de subiect, bineînțeles. În funcție de complexitate, poți începe cu un rezumat sau enumerarea ideilor principale, cu bullet points.
- Scrie pentru cei care citesc „pe sărite”. Evidențiază cuvintele sau sintagmele importante. Evită scrierea cu majuscule. ACESTEA COMPLICĂ CITIREA. La fel ca Italicul, am mai spus-o. E complicat să citești astfel de texte pe ecran. Utilizează fonturi fără serif (cu vârfurile rotunjite, fără colțuri). Acestea simplifică recepționarea vizuală la citirea din smartphone. Ajută-l pe cititor să vadă tot ce e mai important în textul tău, fără a fi nevoit să citească rând cu rând, cuvânt cu cuvânt.
- „Aerisește” textele mai lungi cu imagini, grafice, GIF-uri, video-uri. Aceste trucuri se recomandă, în special, în cazul long readurilor. În funcție de subiectul abordat, dar și de tipul textului (articol pe blog, postare pe rețelele sociale etc.), selectează ceva care să-l și distreze pe cititorul tău, dacă vrei să-ți citească și ultima frază. Dar nu exagera cu emoji-urile, GIF-urile și alte elemente grafice. Păstrează echilibrul.
Ai numărat? Sunt 12 sfaturi de tot. Aplică-le de fiecare dată când scrii un text și apoi urmărește rezultatele. Să vedem cu cât va crește timpul petrecut pe site? Dar cifra vizitatorilor? :)